Nyhedsbrev fra borgmester og kommunaldirektør
     

Kære alle

Flere og flere får øjnene op for Skiveegnen og den udvikling, vi skaber med afsæt i vores grønne styrkeposition.

Det gælder også universitetsstuderende, som kommer hertil på grund af de nyskabende, unikke muligheder for praktikophold og andre former for samarbejde med jer. Senest har vi haft besøg af unge fra Norge, Sverige og Aarhus Universitet i Herning. Mødet med flere af jer, Skive College og Elværket satte et solidt aftryk, som de tog med sig hjem.

Vi kan noget særligt her på egnen, når det kommer til den grønne omstilling. Det er blandt andet én af grundene til, at endnu en energiteknologisk sværvægter – Stiesdal – netop har åbnet sit første anlæg i GreenLab Skive. Det er langt fra alle, der kan få H.K.H. Kronprinsen til at komme til sådan en åbning. Det gjorde han her. 

Der er kort sagt meget godt at fortælle. Og det er værd at huske på, selv om der er krig i Europa.
 
 
Med venlig hilsen
 
Borgmester Peder Christian Kirkegaard
Kommunaldirektør Thomas Lindberg
 
Indhold i dette nyhedsbrev:
I fuld gang med at hjælpe ukrainere
Regnskabet for 2021 tegner et solidt billede
Vækstteamet fører strategien ud i livet
Universitetsstuderende kigger mod Skive
Skiveegnen klar til klimaerhvervsskole
Kom og vær med på Skive Jobfestival 2022
Skive Kommune og AU indgår samarbejdsaftale
En gamechanger for landbruget
Vinkel Bioenergi kan tiltrække nye virksomheder
Et vigtigt skridt for Rute 34/26
Boom i salget af erhvervsgrunde
Nyt detailudviklingsområde i City Vest
Pedaltramp, der skaber opmærksomhed
Mad, samtaler og spændende mennesker
 

I fuld gang med at hjælpe ukrainere

Efter Ruslands invasion af Ukraine er verden ikke længere den samme, og usikkerheden om, hvad der mon sker, har forplantet sig over hele verden – også til Skive Kommune. Vi har meldt ind til Udlændingestyrelsen, at vi er klar til at tage imod 350 ukrainske flygtninge i stedet for de 109, som vi ifølge styrelsens fordelingsnøgle var forpligtet til. Og skulle behovet ændre sig, er vi også klar til at revurdere dét antal.

Vi er i fuld gang med at løse den store opgave, vi har fået. Vi hjælper de fordrevne ukrainere med at udfylde ansøgning om opholdstilladelse, vi yder støtte til kost indtil opholdstilladelsen er faldet på plads, og når ukrainerne har fået opholdstilladelsen, kontakter vi dem og hjælper med det, de har brug for, hvad end det er bolig, job, børnepasning, skole, sundhed, osv.

De første ukrainere har været forbi jobcenteret, og der er allerede lavet aftaler mellem dem og virksomheder, som kan træde i kraft, når opholdstilladelserne er på plads. Vi oplever, at ukrainerne meget gerne vil i gang med at arbejde så hurtigt som muligt, og de er taknemmelige for den hjælp, vi kan give dem. Ligeledes får vi positive tilbagemeldinger fra lokale virksomheder, som står klar til at ansætte ukrainere.

Vi oplever også, at der er en overvældende, lokal opbakning. Der er en lang række frivillige initiativer, som vidner om vores særlige Skiveånd. Det ligger i vores DNA, at vi hjælper hinanden og andre, at vi rækker ud efter hinanden og rykker sammen, når der skal ydes en ekstraordinær indsats. Det kan vi godt være stolte af.
 

Regnskabet for 2021 tegner et solidt billede

 
Vi er lige nu på vej med regnskabet for 2021. Og selv om det endnu ikke er godkendt, tør vi godt sige, at der tegner sig et stærkt billede. Med udsigten til et overskud på 198,2 millioner kroner inden anlæg og afdrag står vi stærkere, end vi havde budgetteret med. For i kommunens økonomiske politik er der formuleret et mål om et overskud på 55-70 millioner kroner. Og i 2021 var forventningen, at overskuddet ville ligge på 79,5 millioner kroner. Det gode driftsresultat skyldes ikke mindst en betydelig mindre udgift til forsikrede ledige, idet Skive Kommune gennem store dele af 2021 har haft Danmarks laveste ledighed.

I regnskabet for 2021 har der været et stærkt fokus på at få afdraget gæld. Der er i alt afdraget 137,5 millioner kroner. Det har kunnet lade sig gøre, fordi vi igen har leveret et solidt regnskab.

Men vi har også investeret en del af kommunens penge i mange af de projekter, vi har sat i gang. I 2021 er der således brugt 127,1 millioner kroner på anlæg. For nytænkning og udvikling kræver investeringer – og det er blandt andet kommet initiativer som det nye autismecenter, byggemodning i GreenLab Skive, renovering af Gl. Skivehus, trafiksikring og forskønnelse af Resenvej og renovering af Fur Museum til gode. 
 

Vækstteamet fører strategien ud i livet

 
Som I ved, godkendte Skive Byråd Skiveegnens Vækststrategi i maj 2021. Siden har vi som kommune arbejdet målrettet på at omsætte strategien i konkrete handlinger. Vi har ansat to ud fire konsulenter og de første projekter er sat i søen.

Aktuelt er teamet ved at udarbejde en analyse af behovet for grønne kompetencer, idet grøn omstilling er et centralt væksttema for virksomhederne. Videre har teamet fokus på arbejdskraft og kompetencer, herunder et øget samarbejde med universiteterne. Gennem blandt andet praktik og studiesamarbejder ønsker vi en tættere relation til DTU, AU, AU Herning og AAU.

Vi fokuserer på de brancher, som vi ved, mangler arbejdskraft. Vi vil gerne have etableret relationer mellem egnens virksomheder og de studerende, for det er kendskabet til Skiveegnen, der gør, at de studerende søger den her vej efter endt uddannelse.
 
 

Universitetsstuderende kigger mod Skive

 
I de kommende måneder er der planlagt en række besøg for universitetsstuderende hos lokale virksomheder, og interessen for egnens virksomheder er stor. GreenLab Skive er ofte i universiteternes søgelys, og det åbner døren for at øge kendskabet til kommunen generelt og egnens øvrige virksomheder.

Universitetsbesøg er netop én af de måder, hvor vi får gjort virksomhederne interessante for de studerende. Via besøgene kan virksomheder skabe relationer til de studerende og omvendt. Det åbner for samarbejder her-og-nu via projekter eller praktik, hvor virksomhederne kan få løst nogle faglige udfordringer med hjælp fra de studerende og noget universitetskapacitet. Også på sigt kan samarbejdet være en katalysator for fremtidig rekruttering.

Det er også en del af den tanke, der ligger bag det nordiske, EU-finansierede projekt Greenbizz. 40 studerende fra Norge og Sverige samt Aarhus Universitet har her i midten af marts været på besøg på Skiveegnen i den sammenhæng – blandt andet på Skive College og Elværket. Projektet har til formål at gøre små og mellemstore virksomheder mere grønne, og at det skal ske i mødet mellem virksomheder, brancheorganisationer og studerende fra de tre deltagende universiteter i Greenbizz, det vil sige Halmstad Universitet i Sverige, Høgskolen Østfold i Norge og CGC Forskningscenter i Birk Centerpark ved Herning, som hører under Aarhus Universitet.

Derudover har vi også vores egen Green Innovation Makers, der arbejder ud fra samme koncept. Det kommer i år til at løbe af stablen i uge 39, hvor en lang række virksomheder og studerende mødes og udvikler nye grønne løsninger.

Er din virksomhed interesseret i samarbejde med universitetsstuderende, kan du kontakte vækstkonsulent Stine Mark på mail scma@skivekommune.dk.
 

Skiveegnen klar til klimaerhvervsskole

 
Nye klimaerhvervsskoler skal være kraftcentre for uddannelse og kompetenceudvikling inden for grøn omstilling,’ lød det fra regeringen i efteråret. Men der fulgte ingen klar handleplan med. Det var egentlig heller ikke nødvendigt. For vi var klar med en konkret plan for organiseringen af en klimaerhvervsskole på grund af vores årelange erfaringer med at løfte i flok. Sammen med jer som virksomheder, uddannelsesinstitutionerne og os som kommune.

I et samarbejde med GreenLab Skive, Business Skive og Skive College lagde vi billet ind på en klimaerhvervsskole her på egnen. Planen formulerede vi i en ansøgning til børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil og samtlige undervisningsordførere i Folketinget.

Vi har i forvejen uddannelser på alle niveauer. Vi har den nyeste forskning i GreenLab. Vi har Skive College, der allerede udbyder erhvervsuddannelser med fokus på grøn omstilling. Og vi har et erhvervsliv, der bakker op. En klimaerhvervsskole i Skive vil bringe fremtidens grønne  uddannelsespotentiale til nye højder. I forlængelse af ansøgningen har vi sammen med en repræsentant fra GreenLab søgt om foretræde for Børne- og Undervisningsudvalget – og afventer lige nu svar.
 

Kom og vær med på Skive Jobfestival 2022

 
Mange af jer mangler hænder, og vi glæder os til, at I endnu engang får mulighed for at præsentere en række af job- og karrieremuligheder på egnen, når vi inviterer til Skive Jobfestival i samarbejde med Skivemødet.

Sidste år bød på 1.000 besøgende, 400 jobs og 40 virksomheder. I år udvider vi og samler 50 virksomheder og 10 uddannelsesinstitutioner i samme telt for endnu en gang at sætte fokus på arbejdskraft og rekruttering. Der er vækst på Skiveegnen, og mange af jer har forrygende travlt, så kom til festivalen og mød jeres potentielle nye medarbejdere. Både for dem, der skal have en hjælpende hånd ind på arbejdsmarkedet og til de mest højtspecialiserede akademikere. For der er brug for alle!

Der er allerede tilmeldt 30 virksomheder. Skynd jer at tilmelde jeres virksomhed til Skive Jobfestival den 20. maj 2022, så I kan være med til at gentage succesen.
 
Jobcenter Skives Virksomhedsservice kan kontaktes tlf.: 9915 7250 eller virksomhedsservice@skivekommune.dk
 
 

Skive Kommune og AU indgår samarbejdsaftale

De seneste års etablering af en række virksomheder i Skive Kommune, som arbejder med vedvarende energi og konvertering af biomasse, har medført, at Aarhus Universitet og Skive Kommune har underskrevet en samarbejdsaftale. Aftalen skal bidrage til at omsætte ny forskning på området til praksis.

Landbruget i Skive Kommune er særligt udfordret ved at være placeret i oplandet til Limfjorden, hvor der er krav om en betydelig reduktion af nitratudledningerne for at opfylde de vandområdeplaner, som skal forbedre vandkvaliteten i Limfjorden.

På forskningscentret i Foulum har forskere fra Aarhus Universitet vist, at det gennem dyrkning af vedvarende græs, kombineret med udvikling af nye teknologier til bioraffinering af græsset og produktion af plantebaserede produkter og vedvarende energi, er muligt at øge fødevareproduktionen og samtidig reducere belastningen af både klima og miljø.
 

En gamechanger for landbruget

 
Fra halm og restaffald fra landbruget til energiteknologisk landvinding. Det kan næsten lyde for godt til at være sandt, men den er god nok. For Stiesdal har i midten af marts indviet deres første testanlæg i fuld skala for deres banebrydende SkyClean-teknologi – i det fineste solskinsvejr.

Anlægget ligger i GreenLab Skive. Det helt særlige klimapotentiale i det nye testanlæg blev nærmest understreget af den royale tilstedeværelse: H.K.H. Kronprinsen stod for indvielsen. Også klimaminister Dan Jørgensen og fødevareminister Rasmus Prehn deltog. 

Henrik Stiesdal, grundlæggeren af virksomheden bag SkyClean-teknologien, påpegede i samme anledning, at GreenLab Skive er et ideelt sted at drive grøn virksomhed. Han anser det tætte samarbejde mellem jer som virksomheder og os som kommune for at være nøglen til GreenLabs succes.

Ved hjælp af SkyClean-teknologien kan halm og andre restprodukter fra landbruget omdannes til biokul, som binder CO2’en og for eksempel bruges til gødning på markerne. I processen udvindes der en gas, der vil kunne bruges til at varme op med. Hvis gassen bliver efterbehandlet, vil den med tiden kunne udvikles til at kunne bruges som grønt brændstof til både lastbiler og fly. Eksperter vurderer, at teknologien kan blive en gamechanger for landbruget.
 
At valget af placering af SkyClean-anlægget lige er faldet på GreenLab er heller ikke en tilfældighed. Det bliver et mere og mere attraktivt sted at drive grøn virksomhed. Det blev ikke mindst understreget af, at det i sidste uge blev meldt ud, at Norlys, Spar Vest Fonden og Klimafonden Skive tilsammen har tilført den grønne industripark 100 millioner til yderligere udvikling af nye teknologier. Det var sammen med nyheden om kronprinsens deltagelse i åbningen af SkyClean-anlægget en historie, der nåede langt omkring i medielandskabet. 
 

Vinkel Bioenergi kan tiltrække nye virksomheder

Også i den anden ende af kommunen er der et kæmpe potentiale for grøn vækst. Nemlig i Vinkel, hvor vi i december begyndte planlægningsarbejdet for en udvidelse af Vinkel Bioenergis biogasanlæg og i den sammenhæng en udvidelse af erhvervsområdet.

Vinkel Bioenergis anlæg er et af Danmarks største, og udvidelsen forventes at kunne tiltrække nye virksomheder, som beskæftiger sig med biogasrelaterede aktiviteter som for eksempel pyrolyse/termisk forgasning og græsproteinanlæg.

Den nye lokalplan for området vil lægge vægt på at sikre gode forhold for netop denne type af virksomheder, så vi dermed giver mulighed for et grønt erhvervsområde med stærk sammenhængskraft virksomhederne imellem, drevet af cirkulær produktion og råstofbearbejdelse.
 

Et vigtigt skridt for Rute 34/26

 
Som I ved, har vi gennem flere år arbejdet for en udvidelse af Rute 26-34 fra Skive Nord til Haderup. Målet er at styrke infrastrukturen med en opgradering af strækningen til en 2+1 vej, særligt for de mange lastbiler, der kører på strækningen.

Vejdirektoratet går nu i gang med en miljøkonsekvensvurdering (MKV) af udbygningen af ruten, hvilket er tidligere, end vi havde turdet forvente. En MKV svarer til en VVM-undersøgelse. Men gennemførelsen af udvidelsen ligger fortsat for langt ude i fremtiden, og derfor arbejder vi fortsat vedholdende for sagen. Det seneste nye er, at Komitéen for vejudvidelsen efter påske skal mødes med transportministeren og Folketingets Transportudvalg på Christiansborg. Her vil vi diskutere muligheden for, at anlægsarbejdet kan starte før, end det er planlagt i 2031.

Udbygningsprojektet omfatter mere specifikt en opgradering af den eksisterende strækning på cirka 15 km fra Haderup til Skive S (Rute 34) til 2+1 spor, kombineret med en forlægning af cirka 5 km af Rute 26 vest om Skive til 2+1 spor. Forløbet for den nye vej lægges fast i løbet af MKV’en.
 
 

Boom i salget af erhvervsgrunde

 
Et helt konkret tegn på vækst på Skiveegnen er salget af byggegrunde. Kort før jul godkendte byrådet salget af cirka 50.000 m2 erhvervsjord på Hesselbjergvej i Skive. Det betyder, at vi næsten har udsolgt af areal til erhvervsbyggeri på Hesselbjergvej, og vi er nu på udkig efter yderligere erhvervsareal i området.

På Nordre Fabriksvej i V. Lyby udbød vi i januar 2022 erhvervsarealer på i alt 60.000 m2. I den forbindelse blev der solgt ca. 17.000 m2. Arealet ligger tæt på det eksisterende erhvervsområde i V. Lyby og blot få hundrede meter fra GreenLab Skive i Kåstrup, som ligeledes har vokseværk.

Byrådet har netop godkendt en helhedsplan for udvidelse GreenLab Skive med op til yderligere 70 ha. Vi begynder at udarbejde en lokalplan for området, når der kommer konkrete forespørgsler. Vi forventer, det vil ske fra sommeren 2023.
 

Nyt detailudviklingsområde i City Vest

 
På baggrund af en analyse af handelslivet i kommunen vil byrådet gennemgå og opdatere strukturen for detailhandelsbutikker i kommuneplanen, så indholdet bliver retvisende og forholder sig til de konkrete behov og udviklingen på området.

Vi har derudover modtaget en ansøgning om at etablere et stort, nyt butiksområde ved City Vest i Skive. På den baggrund har byrådet sat gang i en planlægningsproces, som skal lægge rammerne for at lave et attraktivt butiksområde med gode etableringsmuligheder til især såkaldte boksbutikker i form af store udvalgsvarebutikker. Det er butikker, som typisk ikke passer ind i den mere tætbebyggede bymidte.

Processen er startet med en fireugers for-debat, hvor alle interesserede til og med den 29. april kan sende forslag og idéer til den videre planlægning ind til kommunen. Du kan læse mere om for-debatten ved at klikke på knappen her:
Fordebat - indkaldelse af idéer og forslag
 

Pedaltramp, der skaber opmærksomhed

 
Måske kiggede I med, da vi i februar endelig kunne afsløre den store nyhed, som vi havde glædet os rigtig meget til at dele med jer og resten af Skiveegnen: Den fjerde etape af årets udgave af PostNord Danmark Rundt bliver afviklet i Skive Kommune fredag den 19. august 2022.

Etapen kommer til at bugte sig rundt i det meste af kommunen, bl.a. kommer feltet til at køre igennem Jonas Vingegaards hjemby, Glyngøre, videre til Roslev og tilbage til Skive, inden ruten slår et lille knæk ud til Højslev. Det hele slutter med tre omgange i Skive, hvor bakken på Skovly bliver et godt sted for publikum at overvære løbet. Den forventede massespurt afgøres på Strandvejen ud for lystbådehavnen.

Det er et stort scoop og en unik mulighed for at promovere vores egn. Ruten bringer rytterne igennem mange af vores byer og landsbyer og dermed også forbi mange af jeres virksomheder. Det kommer til at ske under massiv mediebevågenhed, blandt andet med helikopterdækning, der transmitterer direkte billeder fra løbet. Vi håber på, at I vil være med til at gøre den store begivenhed til en folkefest for hele egnen og være med til at skabe opmærksomhed, når rytterne suser forbi jeres virksomheder.
 

Mad, samtaler og spændende mennesker

 
Inden vi når til PostNord Danmark Rundts fjerde etape i Skive, mødes vi forhåbentlig alle på årets Skivemøde den 20. og 21. maj. Skivemødet ønsker at skabe opmærksomhed på alt det positive, der udgår fra Midt- og Vestjylland, og i år vil Madmødet for første gang være en del af begivenheden.

Madmødet er et initiativ af Business Region MidtVest med det formål at styrke samarbejdet mellem lokale fødevareaktører og at gøre borgerne mere bevidste om, hvilke lokale fødevarer der findes på egnen og i regionen. Samtidig skal mødet sætte fødevarer på den politiske dagsorden, vise nye og innovative produktionsmetoder samt drøfte, hvad fødevarer betyder for klimaet, og hvad vi kan forvente inden for fødevareindustrien i fremtiden.

madmodet.dk kan I se program og læse mere om Madmødet. Ønsker I som virksomhed at deltage med lancering og markedsføring af produkter eller råvarer, eller med åbent hus, mv., kan I kontakte Camilla Sevelsted på camilla@bizzup.dk.
Skivemødets hjemmeside
 

Hold dig opdateret på LinkedIn

Hvis du gerne vil læse flere gode nyheder fra Skive Kommune, vil vi gerne opfordre dig til at følge med på LinkedIN, hvor vi deler spændende nyheder og information målrettet erhvervslivet.

Skive Kommune deler de gode historier fra Skiveegnen. Her får du nyheder om projekter og udvikling, nye tiltag fra kommunen, og hvad der ellers rører på sig i det lokale erhvervsliv. 
 
Jobcenter Skive holder dig opdateret med nyttige informationer og nyt fra bl.a. Code of Care. Du kan også læse om arrangementer og initiativer målrettet din virksomhed og dine medarbejdere.
 Send til en ven Del på Facebook Del på Twitter Del på LinkedIn Del nyhedsbrevet
Hvis du ikke allerede abonnerer på nyhedsbrevet, kan du tilmelde dig her