Nyhedsbrev fra borgmester og kommunaldirektør
     
Borgmester og Kommunaldirektør på solcelletaget af den Blå Diamant.

Kære alle

Der investeres historisk store beløb på vores egn for tiden. Det kommende butikscenter, Skive Retail Park, er lige nu ved at blive bygget. Det vil bane vej for en helt ny udvikling, hvor vi i langt højere grad end tidligere kommer til at trække handel og arbejdspladser hertil – en milepæl, at det er lykkedes at trække denne store investering på 350-400 millioner kroner til vores område.
 
For cirka to uger siden mødte 3.500 op til den store, grønne innovationsfest, Green Innovation Week. Den grønne industripark GreenLab Skive er blevet fremhævet i en FN-rapport som et banebrydende, grønt forbillede for hele verden. Nye energiteknologier i international skala bliver udviklet inden for vores kommunegrænse. 

Og sådan kunne vi blive ved. Der er masser af godt – og grønt – nyt om Skiveegnen. Vi er også Danmarks bedste kommune til grøn udvikling for andet år i træk. Og når vi siger ’vi’, mener vi os alle sammen. Os og jer. For er der noget, vi er gode til her på egnen, så er det at arbejde sammen om de gode løsninger – og have modet til at gå nye veje. Det er der ikke noget nyt i. For sådan har vi gjort i årevis. Det kan vi godt være stolte af.
 
 
Med venlig hilsen
 
Borgmester Peder Christian Kirkegaard
Kommunaldirektør Thomas Lindberg
 
 
Indhold i dette nyhedsbrev: 
 
 
1. Markering: Byggeri af nyt butikscenter i Skive Vest i gang
2. Ny chef for Erhverv & Udvikling har grønne visioner
3. Flertal i byrådet bag ansvarligt budget
4. For andet år i træk: Skive er Danmarks bedste kommune til grøn udvikling
5. FN: GreenLab Skive viser verden den grønne vej
6. Lokale virksomheder vil løfte socialt ansvar sammen med CSR Skive
7. Store donationer til BigBlue-projekter
8. Klimafonden: Banebrydende CO2-forskningsprojekt er startet op på Skiveegnen
9. Skive College er blevet hovedsæde for grønt uddannelsescenter i EU-regi
10. Byggegrund reserveret til SPOTTET
11. Green Innovation Week gør den grønne omstilling nærværende
12. Naturpark Flyndersø – Sønder Lem Vig indviet 
 

Markering: Byggeri af nyt butikscenter i Skive Vest i gang

Delegation fra Bornholm foran Den Blå Diamant
 
I slutningen af 2024 forventes de første butikker at åbne i det kommende butikscenter Skive Retail Park. Det blev slået fast og markeret ved en fejring af, at byggeriet nu er i gang. Den begivenhed fandt sted i slutningen af september, efter at Skive Byråd vedtog plangrundlaget for området i juni. Det er virksomheden Daugaard Pedersen A/S, som står som totalentreprenør for opførelsen af centret, og gravearbejdet er gået i gang.

Planen giver mulighed for at opføre bebyggelse, der svarer til et areal på cirka 22.000 kvadratmeter. Der forventes at komme 18-20 butikker, og en del har meldt deres ankomst. Udover større udvalgsvarebutikker, såkaldte boksbutikker, vil der i det nye område blandt andet også kunne etableres caféer og restauranter, funktioner med kultur- og fritidsformål som fitnesscenter, legeland, sportsanlæg og lignende samt tankanlæg og bilvask.

Skive Retail Park kommer til at ligge i den vestlige del af byen mellem Holstebrovej og Ballingvej. Forventningen er, at butikscentret vil styrke Skive som handelsby og løfte hele egnen med flere indkøbsmuligheder og flere arbejdspladser.
 

Ny chef for Erhverv & Udvikling har grønne visioner

Lise Østermark er tiltrådt stillingen som chef for Erhverv & Udvikling i Skive Kommune efter sommerferien. Hun ser det som sin fornemste opgave at arbejde for, at Skive Kommune bliver ved med at være den bedste til grøn udvikling. Derudover ser Lise Østermark sig selv som “døren” ind til kommunen fra erhvervslivet. Selv siger Lise Østermark, at hun først er lykkedes, når Skiveegnen mærker, at der er kommet en chef, der arbejder for erhverv og for udvikling af egnen.

Lise Østermark kommer med en solid erfaring som konsulent og leder i offentlige og private organisationer. Blandt andet fra lignende stillinger i Billund og Hedensted kommuner. Inden ansættelsen i Skive Kommune har hun været selvstændig konsulent og facilitator for grøn omstilling.
 

Flertal i byrådet bag ansvarligt budget

 
Et stort flertal af byrådets partier og lister bestående af Venstre, Socialdemokratiet, Skive Listen, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Danmarksdemokraterne vedtog i onsdags vores budget for 2024. Og selv om vi i kommunerne samlet set er trængte på vores økonomi i disse år, står det ikke helt så slemt til her i Skive, som det gør andre steder.

Da vi grundlæggende har en solid økonomi, har vores udgangspunkt været bedre. Derfor er der også i budgettet for næste år plads til flere udvidelser end besparelser. Der er skabt en balance, der gør, at vi igen i år kan få råd til både udvikling og en fastholdelse af vores serviceniveau.

Vi har blandt andet prioriteret at investere i den grønne dagsorden, i vores velfærd og i de udviklingsprojekter, der kommer både landdistrikter og Skive by til gode. Vi er meget glade for opbakningen til den retning, der sikrer den fortsatte positive udvikling af hele vores egn.
 

For andet år i træk: Skive er Danmarks bedste kommune til grøn udvikling

 
For der er ingen tvivl om, at vi her på egnen kan noget helt særligt sammen. Det var i hvert fald stort, da vi sidste år i Dansk Industris årlige måling af kommunernes erhvervsvenlighed røg helt til tops i kategorien ’Grøn udvikling.’ Men at vi holder fast i positionen som de bedste i landet til grøn udvikling for andet år i træk er nærmest endnu større.

For det viser, at vi sammen er gode til at holde den grønne fane højt, selv om der har været tale om et turbulent år, hvor faktorer som energipriser og inflation har fyldt meget. Det betyder også rigtig meget, at det er jeres vurdering af os som kommune, der ligger til grund for målingens resultat. Det siger noget om vores tætte samarbejde, hvor vi i fællesskab når nye – og grønne – mål.

I DI’s samlede måling sprang vi tre pladser op ad listen og ligger nu nummer otte på landsplan. Dermed er vi tilbage i top ti, hvilket er den næstbedste placering for kommunen i de 14 år, DI har lavet analysen. I fem ud af ti målingens ti kategorier ligger vi blandt de øverste ti kommuner på landsplan. Det gælder for eksempel i kategorierne ’Skatter, gebyrer og erhvervsareal’ og ’Information og dialog.’
 
 

FN: GreenLab Skive viser verden den grønne vej

 
Det er heller ikke ligefrem hverdagskost at blive fremhævet i en FN-rapport. Det kræver som regel en indsats, der ikke alene skiller sig ud, men også gør det på globalt plan. Og det er præcis sådan, UNIDO – United Nations’ Industrial Development Organization, det vil sige FN’s organisation for industriel udvikling – ser den grønne industripark GreenLab Skive.

I rapporten omtales GreenLab som et eksempel på best practise i forhold til udviklingen af grønne brintklynger. Her bliver der ikke mindst sat fokus på, hvordan industrien kan bidrage til at reducere udledningen af CO2. Rapportens indhold, som GreenLab har bidraget til, vil FN arbejde på at udbrede internationalt og også fremhæve til den kommende internationale klimakonference, COP28, i Dubai til november.
I maj indgik GreenLab Skive også en samarbejdsaftale med USA og Udenrigsministeriet i Danmark om, at GreenLab skal være forbillede for en lignende, grøn industripark i Nevada i USA.

Og virksomhederne fortsætter med at placere sig i parken i Kåstrup: Organic Fuel Technology skrev i juni kontrakt med GreenLab om at etablere sig der. De har udviklet en ny energiteknologi, hvor biomasse som slam fra vandværk bliver til grønt brændstof. Etableringen af anlægget i GreenLab forventes at blive påbegyndt i begyndelsen af 2024.
 
 

Lokale virksomheder vil løfte socialt ansvar sammen med CSR Skive

 
I er også klar, når det gælder borgere på kanten af arbejdsmarkedet. Vi er glade for den opbakning, CSR Skive har fået fra mange af jer. Flere vil gerne være en del at partnerskabet, hvor vi sammen løfter et socialt ansvar for at give flere ledige på kanten af arbejdsmarkedet en mulighed for at finde et job, hvor de passer ind. Jo flere vi løfter i flok, jo bedre muligheder bliver der for ledige på kanten af arbejdsmarkedet på Skiveegnen.

Derfor åbner vi nu for første gang op for muligheden for, at alle virksomheder kan søge CSRpeople-mærket i oktober og november. Mærket kan søges af jer, der går forrest og udviser et særligt socialt ansvar over for ledige på kanten af arbejdsmarkedet. Virksomheder, der giver en ekstra håndsrækning til unge mellem 13 og 29 år, og som hjælper dem i gang med en uddannelse eller et job, kan også søge CSRpeople-mærket.
Vi håber, at antallet af ansøgninger bliver stort, så mærket kommer til at pryde indgange til virksomheder og forsider på websites og sociale medier, så alle kan se, at vi i Skive løfter et socialt ansvar sammen.
 

Store donationer til BigBlue-projekter

 
Det kommende BigBlue-projekt, Glattrup Sti, har modtaget en bevilling fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal på fem millioner kroner. Dermed er vi meget tæt på at nå i mål med den fulde finansiering, da Spar Vest Fonden sammen med os tidligere har doneret i alt 21,5 millioner kroner. Det samlede budget lyder på 30,5 millioner kroner for projektet, hvor bro og stisystemer skal samle Glattrup Mose og Bæk og skabe et rekreativt koblingspunkt på tværs af Skive for gående og cyklister.

Den 14. juni kunne der bindes sløjfe om endnu et BigBlue Skive-projekt, da Kunsttrappen foran Skive Museum og seks kunstværker langs Banestien blev indviet. Cirka 600 mødte op for at fejre denne forskønnelse af Skive by i strålende solskin. Statens Kunstfond og Spar Vest Fonden har hver især støttet projektet med 700.000 kroner til kunst på banestien, og yderligere har Spar Vest Fonden støttet med 4 millioner kroner til Kunsttrappen.

Et nyt anlægsarbejde er som en del af BigBlue-projektet ’Idræts- og Kulturparken’ også gået i gang. Det skete i august, efter at vores byråd bevilgede 6,15 millioner kroner til et kommende aktivitetsområde ved de gamle tennisbaner. Området blev ryddet i sommer og gamle træer samt værdifuld beplantning er udvalgt til bevaring. I forbindelse med dette delprojekt bliver der også anlagt flere parkeringspladser.
 

Klimafonden: Banebrydende CO2-forskningsprojekt er startet op på Skiveegnen

 
Der er også gang i udviklingen hos GreenLab Skives nabo, Klimafonden Skive: For første gang er der udviklet en metode, hvor CO2 i meget store mængder på naturlig vis kan omdannes til kalksten i undergrunden på Skiveegnen. Det er sket i det nyskabende C-ASH-projekt, som Klimafonden Skive sammen med forskere fra Aarhus Universitet, Morsø Kommune og Energibyen Skive, der er vores grønne projektudviklingsteam, var med til at søsætte i juni.

C-ASH står for Carbon Fixing by Volcanic Ash (da. kulstoffiksering i vulkansk aske), og potentialet er stort: Forventningen er, at det vil kunne lade sig gøre at sende så store mængder af CO2 ned i undergrunden, der svarer til Danmarks samlede udledning i cirka 60 år.

C-ASH er miljømæssigt sikker og følger de samme processer, der i forvejen foregår i naturen. Når man pumper CO2 200-300 meter ned i de særlige askelag her på egnen, bliver den omdannet til kalksten – ligesom når en kaffemaskine eller elkedel kalker til. Potentielt kan der blive tale om et nyt erhvervseventyr, hvis laboratorieresultaterne viser sig også at holde i virkeligheden. De første boringer vil finde sted i 2024.
 
 

Skive College er blevet hovedsæde for grønt uddannelsescenter i EU-regi

 
Mandag den 18. september var en stor dag for Skive College. Her blev åbningen af et nyt EU-kompetencecenter markeret, samtidig med at der blev skrevet under på en samarbejdsaftale med det polske Maritime University Stettin.

Det nye center, Centre of Vocational Excellence T-Shore Denmark, er en del af et større EU-projekt, hvor Danmark sammen med partnere i fire andre europæiske lande sikrer udviklingen af uddannelser og kompetencer som efterspørges af vindindustrien. Og det danske center skal altså placeres i Skive, hvor det er planen, at det skal etableres i samarbejde med GreenLab.

Vi ydede en økonomisk støtte fra Vækstpuljen tilbage i 2019, der banede vej for en indsats, der skulle udforske mulighederne for et samarbejde mellem GreenLab Skive og Skive College. Denne investering har medført, at Skive College på grund af vores særlige status på den grønne dagsorden og stærke samarbejde mellem jer og os blevet det danske hovedsæde for det danske kompetencecenter.
 

Byggegrund reserveret til SPOTTET

 
Der er endnu mere godt nyt fra uddannelsesområdet: Vi har fortalt om SPOTTET før – det centrum for iværksætteri, erhvervsudvikling, bofællesskab, forsknings- og sociale aktiviteter, som vi har i støbeskeen. Men siden sidst er det blevet endnu mere konkret. Efter sommerferien reserverede Økonomiudvalget et areal på Slagterigrunden til en bygning med boliger, der skal være en del af SPOTTET.

Planen er, at der skal anlægges en bygning med boliger til 40-50 studerende, gæsteforskere og andre, der har brug for et midlertidigt ophold på Skiveegnen i forbindelse med job eller studie. Boligbyggeriet bliver kaldt ’Broen’.

Det er foreningen bag SPOTTET, der har bedt vores økonomiudvalg om at reservere jorden til boligbyggeriet i to år. Det får en afgørende betydning for fundraisingen til projektet. For med reservationen af jorden kan støtteforeningen bedre fremme en seriøs dialog med fonde om finansieringen af de næste skridt.
 

Green Innovation Week gør den grønne omstilling nærværende

 
Da Elværket den 28. september slog dørene op til dette års udgave af det grønne innovationsevent, var det større end nogensinde. Med ca. 3.500 besøgende mødtes elever, studerende, virksomheder, iværksættere, forskere og borgere om grøn innovation og en perlerække af grønne aktiviteter.

Dagens program bød blandt meget andet på et oplæg om ’Fremtidens Grønne Arbejdspladser’-projektet ved Tænketanken Mandag Morgen, præsentation af den nyskabende elbil Polestar, repair café, mulighed for at købe klimavenlig mad, shops med tøj, mad, drikke og andet godt fra det klimavenlige univers. Der var grøn fart på lige fra klokken 8.45 og til klokken 20, da eventet lukkede. Og ikke færre end 250 studerende udefra deltog på otte forskellige ’Green Challenges’. Her var de blevet matchet med udvalgte virksomheder.

Den kendte tv-vært fra DR1, Anna Lin bandt sammen med vores lokale Søren Vester og bæredygtighedseksperten Steffen Max Høgh dagens program sammen på hovedscenen. 
 
 

Naturpark Flyndersø – Sønder Lem Vig indviet

 
Vi bliver ude i det blå: Mange besøgende var mødt op på den solskinsrige lørdag i august, hvor Naturpark Flyndersø officielt blev indviet. Det skete, efter at Friluftsrådet formelt havde certificeret området som naturpark tidligere på året. Lodsejere, foreninger, og borgere har sammen banet vej for, at vi kunne få certificeringen i mål.

For at være naturpark er der en række kriterier, der skal være opfyldt. For eksempel skal 50% af naturparkens areal være beskyttet natur, og den skal forankres lokalt gennem inddragelsesprocesser, der involverer både borgere og lodsejere.

Senest er projektplanen for ’Flyndersø Mølle Naturparkcenter’, hvor Flyndersø Mølle og arealet omkring møllen skal være et ankomstcenter for gæsterne i naturparken, blevet udvalgt af Realdania og Ny Carlsbergfondet til at modtage 4,5 millioner kroner i støtte. Det er sket som et led i deres fælles kampagne ’Stedet tæller X’. Det skal bidrage til at styrke steders lokale potentiale i landkommunerne med kunst og arkitektur som løftestang. Det kommende center skal formidle naturparkens værdier og rekreative muligheder.
 

Hold dig opdateret på LinkedIn

Hvis du gerne vil læse flere gode nyheder fra Skive Kommune, vil vi gerne opfordre dig til at følge med på LinkedIN, hvor vi deler spændende nyheder og information målrettet erhvervslivet.

Skive Kommune deler de gode historier fra Skiveegnen. Her får du nyheder om projekter og udvikling, nye tiltag fra kommunen, og hvad der ellers rører på sig i det lokale erhvervsliv. 
 
Jobcenter Skive holder dig opdateret med nyttige informationer og nyt fra bl.a. CSR-Skive. Du kan også læse om arrangementer og initiativer målrettet din virksomhed og dine medarbejdere.
 Send til en ven Del på Facebook Del på Twitter Del på LinkedIn Del nyhedsbrevet
Hvis du ikke allerede abonnerer på nyhedsbrevet, kan du tilmelde dig her