Nyhedsbrev fra borgmester og kommunaldirektør
     
Borgmester og Kommunaldirektør på solcelletaget af den Blå Diamant.

Kære alle

Der er nu gået mere end et år, siden Putin sendte sine styrker ind i Ukraine. Det har skabt et helt andet verdensbillede, som påvirker os alle sammen. Inflationen har nået højder, vi ikke har set i mange år – og det samme gør sig gældende for energi- og fødevarepriserne. Heldigvis ser vi nu et fald i såvel energipriser som inflation.

Skive Kommunes regnskab for 2022 ser fornuftigt ud. Mange er løbet ekstra stærkt for at finde de gode løsninger, der har været med til at mindske forbrug og udgifter. Desuden har vores gode aftaler i forhold til energipriser været med til at bibeholde et lavt udgiftsniveau. Ledigheden har også været lav her på egnen.

Det betyder også, at der er et råderum til fortsat at prioritere en stærk, grøn udviklingsdagsorden. Det kommer ikke af sig selv. Det sker, fordi det er noget, vi skaber i fællesskab. Det har vi i mange år været gode til her på egnen. Og det gør os mindre sårbare i en periode, hvor den økonomiske modvind blæser.
 
 
Med venlig hilsen
 
Borgmester Peder Christian Kirkegaard
Kommunaldirektør Thomas Lindberg
 
Indhold i dette nyhedsbrev:
18-20 butikker på vej i City Vest
SPOTTET skal placeres i Elværkskvarteret
Klimahandlingsplan sætter retningen for en bæredygtig fremtid på Skiveegnen
Stor interesse for Skiveegnens grønne udvikling
GreenLab Skive på vej mod nye, energiteknologiske højder
Millionstøtte til fyrtårnsprojekt i Klimafonden Skive
Ny energi- og ressourceø på vej
Fornuftigt regnskab for 2022 trods økonomisk modvind
Fortsat stor lyst til at bygge boliger
Egnens virksomheder i nyt samarbejde om socialt ansvar
Skive Jobfestival udvider og sætter fokus på fremtiden
 

18-20 butikker på vej i City Vest

 
Det kommende butikscenter, City Vest, tager mere og mere form. Der er 18-20 nye butikker på vej, og vi forventer, at gravemaskinerne går i gang til august. Det er et ambitiøst projekt med en forventet anlægsinvestering, der ligger mellem 350 og 400 millioner kroner. Vi forventer, at det vil bidrage positivt til Skiveegnens udvikling – både når det kommer til arbejdspladser og positionering i forhold til de større byer omkring Skive.

Plangrundlaget har gået sin gang igennem Udvalget for Teknik, Miljø & Udvikling og Økonomiudvalget i begyndelsen af marts og blev endeligt godkendt i byrådet den 28. marts 2023. Det betyder, at vi nu har sendt planforslagene i offentlig høring i otte uger.
I lokalplanen gives der mulighed for at opføre i alt ca. 22.600 m2 bebyggelse til de kommende butikker – heraf højst 600 kvadratmeter til dagligvarer. Udover større udvalgsvarebutikker vil der i det nye område blandt andet også kunne etableres caféer og restauranter, funktioner med kultur- og fritidsformål som fitnesscenter, legeland, sportsanlæg og lignende samt tankanlæg og bilvask.
 

SPOTTET skal placeres i Elværkskvarteret

 
Der findes ingen andre eksempler på, at iværksætteri, erhvervsudvikling, bofællesskab, forsknings- og sociale aktiviteter er samlet på ét sted. Men det er tanken bag de storstilede planer, der ligger til grund for SPOTTET, som skal placeres i Elværkskvarteret.

I slutningen af marts godkendte Økonomiudvalget og Byudviklingsudvalget en bevilling på 1 million kroner til SPOTTET. Pengene skal bruges til at prospekt- og projektgøre de stærke visioner og idéer fra den indledende for-analyse, der blev gennemført i efteråret 2022. Udviklingen heraf vil ske i tæt samarbejde med alle relevante aktører og lodsejere i området. Denne udvikling ligger i en naturlig forlængelse af projektet ’Innovation Skive’, der netop er evalueret og afsluttet.

Nu har vi skabt Elværket som et innovations- og iværksætter miljø midt i BigBlue Skive-området – og det næste skridt i denne sammenhæng er netop SPOTTET. Fra vores for-analyse ved vi, at der er bred opbakning til projektet her på Skiveegnen. Det har også vist sig i etableringen af ’SPOTTET i Skive Støtteforening’ – med egen bestyrelse, hvor udviklingen af SPOTTET nu er forankret.
 
 

Klimahandlingsplan sætter retningen for en bæredygtig fremtid på Skiveegnen

 
I det hele taget er vi gode til at skabe resultater i fællesskab her på egnen. Det gjorde sig også gældende, da byrådet og den grønne tænketank Concito sidst i 2022 godkendte ’Skive 2050 – Klimahandlingsplan for Skiveegnen’. Med den sætter Skive Kommune en kurs mod klimarobusthed og en 70 % reduktion i CO2udledninger i 2030 og klimaneutralitet i 2050. Vi arbejder sammen med de øvrige kommuner i Danmark via det nationale klimaprojekt DK2020.

I Klimahandlingsplanen rækkes der ud til hele egnen – uanset om der er tale om borgere, jer som virksomheder, organisationer og andre. Etableringen af vores Klimaudvalg med borgerrepræsentation er en direkte udløber af planen. Desuden samarbejder vi med Business Skive, mange af jer, uddannelsesinstitutionerne, Green Innovation Makers m.fl. om at løfte målsætningerne i handlingsplanen.

Vi er netop nu i gang med at nedsætte nogle fokusgrupper, der skal være med til at definere den vej, vi sammen skal gå i arbejdet med CO2-reduktioner og klimaarbejde her på Skiveegnen.
 
 

Stor interesse for Skiveegnens grønne udvikling

Delegation fra Bornholm foran Den Blå Diamant
Holstebro. Skanderborg. Kolding. Ja, der kunne nævnes mange flere kommuner, der har rettet henvendelse til Skive for at høre mere om den banebrydende, grønne udvikling her på egnen. Der er stor interesse for at høre mere om, hvordan i fællesskab har skabt nye arbejdspladser og sat en retning for erhvervslivet i Skiveegnens Vækststrategi.

I januar tog vi imod en delegation på 33 personer fra Bornholms Regionskommune. De kom for at blive inspireret af Skiveegnens arbejde med grøn udvikling, da Folketinget har besluttet at gøre Bornholm til verdens første energi-ø.

De bornholmske gæster var imponerede over, hvordan det er lykkedes os som egn at arbejde sammen om at skabe et energiteknologisk kraftcenter som GreenLab Skive. Og det er ikke så meget selve teknologierne som PtX, de kommer for at høre om. De er også i gang med at blive udviklet andre steder. Det er mere måden, vi har gjort det på i et stærkt, offentligt-privat samarbejde.
 

GreenLab Skive på vej mod nye, energiteknologiske højder

 
Det er også dette samarbejde, der har banet vejen for den grønne industripark GreenLab Skive. Og lige i dette øjeblik er der godt gang i gravemaskinerne i parken. I løbet af de kommende måneder vil ét af de første storskala Power-to-X -testanlæg i Danmark blive etableret i GreenLab. Det får en kapacitet på 6 megawatt. I 2025 vil anlægget blive udvidet til en kapacitet på 100 megawatt og i 2025 vil GreenLabs andet 12 megawatt PtX-anlæg stå klar til at producere e-metanol. Med PtX-teknologien vil energi fra vindmøller og solceller kunne omdannes til brint, som kan bruges til grønt brændstof, industri og opvarmning.

Når det 100-megawatt PtX-anlæg står færdigt, vil den grønne industripark også være i stand til at levere overskudsvarme til fjernvarmeanlæg på både Salling og dele af Mors. Der er allerede nu etableret et samarbejde mellem GreenLab og lokale varmeværker, hvor det skal afklares, hvordan overskudsvarmen fra Greenlab kan omsættes til lokal varmeforsyning.

Planerne fik endnu mere vind i sejlene lige inden jul sidste år, hvor Norlys offentliggjorde, at de ville investere en kvart milliard kroner i GreenLab Skive. Dermed blev de hovedejere af industriparken. Og for en måneds tid siden investerede de yderligere 30 millioner kroner i udviklingen af GreenLab Skive Innovation Center, der skal være et centrum for grøn innovation for både nationale og internationale aktører. I forvejen havde Spar Vest Fonden doneret 30 millioner kroner til dette formål.
 
 

Millionstøtte til fyrtårnsprojekt i Klimafonden Skive

 
 
Også hos Klimafonden Skive er der godt gang i nyskabende tiltag. I midten af januar fik de at vide, at de havde modtaget en bevilling på i alt 4,5 millioner kroner fra Norlys Vækstpulje, SparVest Fonden og Skive Kommune.

Pengene skal bruges til at udvikle et nyt bioøkonomisk projekt, hvor Klimafonden Skive i samarbejde med en række virksomheder på tværs af erhvervssektorer skal udvikle nye værdikæder. Det betyder, at de sammen skal finde nye måder udnytte biomasse – græs, gylle og andre restprodukter fra jord og fjord – til fødevarer, foder, bioenergi og materialer til den bæredygtige industri, eksempelvis medicinal- og helseindustrien.

Klimafonden Skive er involveret i en række bioøkonomiske projekter, hvor der stilles skarpt på fremtidens bæredygtige forretningsløsninger. Blandt andet to EU-støttede projekter, ’Trans4num’, som kan blive til bæredygtigt produceret protein og bio-baseret gødning, og ’Blue-Green Bio Lab across the Baltic Sea Region’, hvor der ses på værdikæder med udgangspunkt i et sundere fjordmiljø. Sidstnævnte projekt foregår i et samarbejde med Skive Kommunes grønne projektudviklingsteam, Energibyen Skive. Energibyen leder projektet, som er et samarbejde på tværs af flere nordiske lande.
 

Ny energi- og ressourceø på vej

 
Der er også nye tiltag på vej hos Biocirc Group, som Vinkel Bioenergi er en del af. De har planer om et stort energi-projekt i tilknytning til det store, grønne industriområde på de kanter. Efter knap halvandet års arbejde er forberedelserne nu mundet ud i et planforslag.

Der er tale om et areal på ca. 105 hektar. Her skal der placeres virksomheder, som kan levere biomasse eller aftage restprodukter fra det eksisterende biogasanlæg samt solenergianlæg. Disse anlæg skal forsyne områdets virksomheder med energi. I forbindelse med udvidelsen vil mængden af tung trafik blive øget. Derfor har Biocirc Group tilbudt at etablere en ny vejforbindelse mellem Vinkelpletvej og Viborgvej.
Forslagene til plangrundlaget forventes at komme i offentlig høring i april og maj, hvor borgere i Skive Kommune kan indgive bemærkninger og blive klogere på projektet.
 

Fornuftigt regnskab for 2022 trods økonomisk modvind

I begyndelsen af 2022 var landet lukket ned som følge af corona. Men da pandemien slap sit tag, og vi troede, at vores hverdag var vendt tilbage til tiden før, vi snakkede om test, værnemidler og isolation, sendte Putin sine styrker ind i Ukraine.

Det medførte et pres på vores energikilder og fødevarer, så priserne steg til højder, vi langtfra havde forestillet os. Det samme gjorde inflationen. Krigens brutalitet sendte en del ukrainere på flugt – også her til Skive, hvor vi gjorde, hvad vi kunne for at sikre gode rammer for dem.

Vi er endt med et driftsresultat på 150,3 millioner i forhold til et vedtaget budget på 81,2 millioner. Det skyldes primært et væsentligt mindreforbrug på ydelser til blandt andet ledige, fordi vi har haft en historisk lav ledighed. I 2022 betalte vi 55 millioner kroner tilbage til staten med baggrund i mindreforbruget på overførselsudgifter. Desuden har der været en stor velvilje i kommunen til at finde løsninger, der kunne reducere både forbrug og udgiftsniveau. Så vores regnskab ser samlet set fornuftigt ud trods et udfordrende år.
 

Fortsat stor lyst til at bygge boliger

 
Og selv om 2022 bød på udfordringer, vi ikke har oplevet i mange år, er der masser af aktivitet inden for det lokale boligbyggeri. Lige nu er er der 51 boliger på den gamle Eniig-grund på Brårupvej, der er ved at være klar til indflytning. Området kommer til at hedde Energiparken og består af flere forskellige typer af boliger, der er etableret med fællesskabet i fokus.

Og i Elværkskvarteret skyder der i øjeblikket nye boliger op på den gamle C.P. Kolding-grund. Og på den anden side af åen ved siden af Gl. Skivehus forventer vi, at der snart er opført en fireetagers ejendom med 12 boliger. Der er hermed tale om en milepæl i byudviklingsprojektet BigBlue Skive, idet det er det første etagebyggeri i området.

Derudover er der henholdsvis skabt plangrundlag eller ved at blive udarbejdet lokalplaner flere steder. I Resen ved Marienlystvej er plangrundlaget for 70 boliger på plads. Ved Ydunsvej i Skive er der en lokalplan med mulighed for 100-120 boliger på vej. Sammenlagt er der i Nr. Søby ved Skovvej, ved Jernbanevej, i Åhaven i Bilstrup og på Fjordbjergager skabt plangrundlag eller ét på vej for omkring 200 boliger. I Glyngøre er der skabt mulighed for at bygge 30 boliger Granvej. Også i Sundsøre og Nr. Søby kan der bygges henholdsvis otte og ni nye boliger.
 
 

Egnens virksomheder i nyt samarbejde om socialt ansvar

 
Vores virksomheder og institutioner i kommunen er dygtige til at tage et socialt ansvar for de borgere, der er på kanten af arbejdsmarkedet. Derfor var der også stærk tilslutning til det nye CSR-samarbejde, Corporate Social Responsibility, da vi i efteråret udtrådte af Code of Care samarbejdet, og skabte vores eget samarbejde blandt dem, der går forrest og udviser socialt ansvar.

Et af de første initiativer i det nye samarbejde er at indføre CSRpeople-mærket, der uddeles til de virksomheder, som går forrest og udviser et særligt socialt ansvar overfor ledige på kanten af arbejdsmarkedet, men også til virksomheder, som arbejder på at forebygge sygefravær blandt egne medarbejdere.

Flere af de aktive virksomheder i det nye samarbejde medvirkede i en video, som blev vist til Skive Business Award. Her blev årets CSR-pris uddelt til Salling Autogenbrug, der har lavet et samarbejde om praktikpladser til unge fra STU Skivefjord, der af den ene eller anden grund ikke kan gennemføre en anden ungdomsuddannelse. De to andre nominerede i kategorien var børnehaven Troldebakken og Thise Mejeri.

I forbindelse med Skive Business Awards uddelte vi også RENT LIV-prisen til HEM Denmark, der har et stort fokus på bæredygtighed, og arbejder for at styrke brugen af træ i den grønne omstilling, hvor mere end 90% af deres træ er FSC- eller PEFC-certificeret. Vores Mentorpris gik til Jess Andersen fra Cykelpartner for evnen til at hjælpe andre mennesker ind på arbejdsmarkedet via sin rolle som mentor.
 

Skive Jobfestival udvider og sætter fokus på fremtiden

 
Vi vil på alle måder gerne hjælpe mennesker ind på det lokale arbejdsmarked. Derfor er der fokus på fremtiden, når vores Jobfestival løber af stablen den 12. maj, og med en udvidelse på 10 nye stande, kan vi præsentere 60 virksomheder og 10 uddannelser, der er klar til at tage imod nye medarbejdere og studerende. Under temaet Klar til fremtiden, bliver der fokus på fremtidens medarbejdere, så virksomhederne kan få den kvalificerede arbejdskraft, de har brug for, både nu og i fremtiden.

Vi har også øget fokus på at få de unge ned forbi teltet med de 70 stande, så de kan se de mange muligheder som egnens uddannelsesinstitutioner tilbyder. Dette er i form af både uddannelse, kurser, efteruddannelse og videreuddannelse. Samtidig har vi et godt samarbejde med jobcenteret i både Ålborg og Århus, hvor vi har fokus på at tiltrække både højtuddannede eller specialiserede kandidater, der er interesserede i de spændende job, vi har i Skive.

For at understøtte mulighederne for at få nogle gode kaffesnakke kandidat og virksomhed imellem, vil man som noget helt nyt kunne købe forfriskninger i en café midt i teltet. Her kan man sidde godt og rart, hvis man for eksempel får brug for længere snakke om muligheden for at finde det rette jobmatch.
Jobfestivallens hjemmeside
 

Hold dig opdateret på LinkedIn

Hvis du gerne vil læse flere gode nyheder fra Skive Kommune, vil vi gerne opfordre dig til at følge med på LinkedIN, hvor vi deler spændende nyheder og information målrettet erhvervslivet.

Skive Kommune deler de gode historier fra Skiveegnen. Her får du nyheder om projekter og udvikling, nye tiltag fra kommunen, og hvad der ellers rører på sig i det lokale erhvervsliv. 
 
Jobcenter Skive holder dig opdateret med nyttige informationer og nyt fra bl.a. Code of Care. Du kan også læse om arrangementer og initiativer målrettet din virksomhed og dine medarbejdere.
 Send til en ven Del på Facebook Del på Twitter Del på LinkedIn Del nyhedsbrevet
Hvis du ikke allerede abonnerer på nyhedsbrevet, kan du tilmelde dig her